TV serija Alcatraz

Kad god se JJ Abrams-ovi novi projekti pojave na TV-u, svaki put sve više i više pokušavaju da kopiraju njegov stari megahit LOST. Saznajte da li jučerašnja premijera Alcatraz-a zaslužuje vašu pažnju.

Ponešeni uspehom koji je LOST napravio između 2004. i 2010. godine, mnoge televizijske kuće su iz petnih žila pokušavale da na tržište izbace slične projekte koji bi svojim komplikovanim scenarijama i takozvanim “mitologijama” osvojili srca fanova i pokrenuli nezastavljiv talas socijalnog “mouth to mouth” marketinga. Nažalost, većina takvih pokušaja je neslavno propala (setimo se samo FlashForward-a i Event-a), a jedina serija koja je uspela da se donekle probije je JJ Abrams-ov FRINGE. Mnogo fokusiranija radnja, manja glumačka postava,  tradicionalniji tok scenarija i veoma zanimljivo žongliranje sa nekoliko paralelnih univerzuma su ovoj TV seriji ostvarili zapažen uspeh i kod publike i kod kritike, ali studio FOX i dalje ne miruje. Sećajući se starih dana kada je njihov Dosije-X bio suvereni vladar TV ekrana, oni su za ovu godinu spremili novu seriju sa kojom se nadaju da će ostvariti veliki uspeh. Nažalost posle prikazane prve dve epizode, dug život ovog projekta nije baš zagarantovan.

Na prvi pogled, Alcatraz veoma podseća na Lost. Posle samo par minuta će vam odma biti jasno da su skoro sve moguće taktike koje su proslavile Lost i ovde prisutne – napeta muzika prepuna škripećih violina, skokovi kroz vreme, velika misterija, i svakako pojavljivanje Jorge Garcia-e u sporednoj ulozi (koji je u Lost-u glumeo nezaboravljivog “debelog” Hurley-a). Sva sreća, JJ je ovaj put izostavio upotrebu njegovih voljenih lens flare-ova. Najveći problem koje su početne dve epizode imale su njihov format i način na koji je priča ispričana. Za razliku od nezaboravne prve epizode Lost-a, i veoma solidne premijere Fringe-a, prve 2 epizode Alcatraza nisu bile spojene u jednu celinu koja bi posle odjavne sekvence naterala gledaoce da požele “još”. I još gore, kompletna radnja prve epizode je totalno bila ispričana u dvoipominutnom trejleru koji je bio objavljen još pre čak osam meseci. Da stvari budu gore, epizoda broj dva minimalno proširuje misteriju koja je uspostavljena ranije, i bez problema bi mogla biti premeštena na sredinu sezone. Gorepomenuti prikazi prošlosti, koji su u Lostu veoma efektno produbljavali naše znanje o glavnim likovima su ovde upotrebljeni nezgrapno – svi su bili fokusirani na živote “moster of the week” karaktera koji nisu dobili skoro nikakvo pobošanje sa tih 10-tak minuta u kojima smo videli njihovu prošlost. Ali, možda će ova praksa uskoro biti iskorišćena radi istraživanja same misterije, koja je trenutno veoma slabo opisana.

Dobre stvari koje ovaj projekat poseduje su svakako glumci. Vetaran Sam Neil (poznat iz Spilbergovih Jurrasic Park filmova) vešto komanduje svojom impresivnom pojavom na ekranu, glumeći misterioznog vođu FBI tima koji definitivno krije neku mračnu prošlost. Glavna uloga ove serije je podarena glumici Sarah Jones kojoj je ovo prva velika uloga. JJ Abrams je već nekoliko puta dokazao da zna savršeno da odabere nepoznata nova lica i da im uloge koje će ih proslaviti (Jeniffer Garner iz Aliasa, pola postave Lost-a, Anna Torv iz Fringe-a). Mlađana Sara definitivno odlično izgleda na ekranu, može da natera gledaoce da navijaju za nju i podržavaju je u njenim avanturama, a njen početni “driving force” je za sada veoma lagan i ima potencijal da preraste u nešto što će joj dati šansu da istestira svoje glumačke sposobnosti.

Sve u svemu, Alcatraz nije totalno razočarao i ima šansu da tokom sledećih par nedelja poboša svoj kvalitet i nametne gledaocima zanimljivu misteriju koja će ih terati da se svake nedelje nacrtaju ispred ekrana. Ali… moglo je ovo biti mnogo bolje.

 

 

Komentari: