Učimo robote da seku meso

Zašto im ne bismo odmah dali lasersko oružje i direktivu da očiste planetu od organskih oblika života.

Da li ste se pitali kako industrijsko meso piletine bez kostiju dođe do vas. Naravno da u većini fabrika u svetu, posao raskoštavanja rade ljudi, ali tim iz Georgia Tech Research Instituta odlučio je da je mirna koegzistencija sa robotima jednostavno dosadna i konstruisao robota koji sa velikom preciznošću razdvaja meso od kostiju za četiri sekunde.

chicken

Upotreba robota na pokretnoj traci naravno nije novost, ali oni se uvek postavljaju tamo gde su svi delovi koji se  montiraju identični, a pokreti robotskih ruku preprogramirani. Kod pilića to naravno nije slučaj. Ne postoje dva ista, a robot je opremljen da se izbori sa svim situacijama na koje naiđe. Evo kako ova preteča Terminatora obavlja svoj posao na fabričkoj traci:

1. Pilići sa izvađenim iznutricama stoje na metalnim kupama i kreću se na pokretnoj traci ka robotu.

2. Svako pile prolazi kroz neku vrstu foto-kabine u kojoj dva para stereo kamera skeniraju pticu – po jedan stereo par sa svake strane. Kompjuter trenutno konstruiše 3D mapu pileta i identifikuje važne markere poput lopatice i kosti krila.

3. Dve robotske ruke prilaze piletu s obe strane i postavljaju ga u odgovarajuć položaj, a kompjuter informisan o 3D mapi pileta kalkuliše putanju noža do preciznosti od 3mm. Zgodno je što su proporcije pileta veoma konstantne, tako da procenom jednog dela kompjuter lako može da pretpostavi dimenzije ostalih delova tela.

4. Robotska ruka seče i odvaja krila od pileta na spoju ključne kosti, zatim kreće ka ramenu, seče kroz rameni zglob i nastavlja preko leđa pileta, sve za dve sekunde.

5. Nastavlja ovaj proces devet milijardi puta godišnje.

Ovaj robot opremljen je veoma fleksibilnom rukom sa šest stepena slobode kretanja (jedan stepen manje od ljudske ruke) da bi sečenje vršio veoma graciozno i fluidno. Detektor pritiska i obrtnog momenta na vrhu noža daje senzitivnost.  Ruka može da oseti otpor i klizi preko površine kosti bez usecanja u istu i lako može da “oseti” da li seče meso, tetive ili ligamente. “Pravi izazov je naučiti robota da se prilagođava situaciji u realnom vremenu da bi kompenzovao varijacije u anatomiji različitih ptica”, kaže Ai-Ping Hu, seniorski istraživački inžinjer ovog tima. Ukoliko je oštrica otupela, senzor detektuje i to i signalizira robotu da je naoštri. Softver i hardver takođe omogućavaju robotu da uči i postaje sve bolji sa svakim sledećim piletom koje iseče.

Srećom, ovaj robot je još uvek u fazi izgradnje (procenjena prodajna cena je $350.000), tako da imate vremena da pozavršavate poslove i sredite svoje afere pre, sada sigurnog, ustanka robota.

Komentari: