Upoznajte Playstation 4

Playstation 4 konzola će krajem ove godine obeležiti početak nove ere industrije video igara.

Posle dugo čekanja i visokih tenzija u kompletnoj igračkoj industriji, Sony je najzad javno prikazao svoju novu kućnu konzolu PlayStation 4. Njihov cilj u pravljenju ove konzole je bio ne samo da igračima širom sveta donese vizuelno mnogo bolje igre, već i inovativne servise koji će unaprediti način na koji igramo i komuniciramo sa prijateljima.

Osnova PS4 konzole će biti osmojezgarni procesor zasnovan na modifikovanoj AMD Jaugar X86 ahitekturi (quadcore verzija ovog laptop procesora će se na leto pojaviti u prodaji), modifikovana AMD grafička poslednje generacije i 8 GB veoma brzog GDDR5 rama. Ovakav hardver će omogućiti igračima da igraju igre sa neverovatnom grafikom, ali će ispod haube mnogi servisi omogućiti nove vidove interakcije sa ostatkom sveta. Naime, PS4 konzola će konstantno snimati zadnjih 15 minuta vašeg igranja, a sve što treba da uradite da bi ste podelili neki dobar momenat sa prijateljima je da pritisnete “Share” dugme na vašem kontroleru (koji veoma liči na stari PS3 kontroler, ali je obogaćen 2 point trackpadom i LED diodom za precizno praćenje položaja u 3D prostoru). Takođe, možete aktivirati konstantno slanje snimka vašeg igranja na net koji svaki vaš prijatelj može da gleda uživo, a popularni igrači i turniri će biti ponuđeni svima. Najveća inovacija ovog deljenja gameplay-a preko video stream-a je mogućnost da vam prijatelj preuzme kontrole i pomogne da pređete neku tešku deonicu, iako su on i njegova konzola daleko od vas (možda i na drugom kontinentu)!

Deljenje gameplaya preko video streaminga se ne završava tu jer Sony užurbano sprema i stotine servera firme Gaikai koja se proslavila sa svojom tehnologijom “cloud gaminga”. Plan Sony-a je da jednoga dana preko ovog servisa omogući da PS4 igrači direktno preko interneta pristupe celokupnom Playstation katalogu igara, a u međuvremenu takođe spremaju mogućnost da se PS4 pretvori u “server” koji će prenosnoj konzoli PS Vita slati sve svoje igre (kao što WiiU igre mogu da se upravljaju kompletno preko njegovog tablet kontrolera).  Operativni sistem Playstation 4 konzole je takođe modernizovan i pripremljen za život u modernom okruženju (PS3 je stvoren u svetu u kojem nije bilo iPhone-ova, mikrotransakcija,  F2P igara, Facebook-a, Twitter-a i mnogih drugih modernih internet servisa). OS će biti brz, elegantan, podržavaće gašenje konzole sa čuvanjem podataka o igri koju ste igrali (posle veoma brzog paljenja možete na staviti igranje gde ste stali), povezan sa Facebook i Ustream socijalnim mrežama, Gaikai će omogućiti da svaku igru iz online radnje instantno isprobate na cloud serverima, igranje igara koje downloadujete sa online radnje će moći da započne odmah posle skidanja početnog malog segmenta igre (ostatak će se skidati u pozadini), a poseban mini-procesor će brinuti o konzoli dok je ona “ugašena” i skidaće automatski sve patchove, update-ove i ostali content sa interneta. Takođe, OS će biti blisko povezan sa Playstation App-om, aplikacijom koja će biti ponuđena za iOS i Android uređaje, a preko nje ćete moći upravljati vašom konzolom, pričati sa prijateljima, gledati direktan prenos igara koji oni igraju, ili čak vršiti interakciju sa vašim video igrama (npr, dok ste u autobusu možete pogledati stanje vaših automobila u Drive Club igri, pogledati da li vam je neko oborio rekorde i sl).

Ali, vreme je da spomenemo i igre! Od igara koje je baš napravio Sony su najavili fenomenalni Killzone: Shadow Fall koji je odigran direktno ispred publike na PS4 test hardveru, a pored nje su bile prikazani i trejleri za Klank (3D brawler sa predivnom “Pixar” grafikom), InFamous: Second Son (nastavak popularne superherojske open-world franšize) i Drive Club (simulacija vožnje sa fokusom na pravljenje pravih timova, napravljena od strane kreatora popularne Project Gotham Racing franšize koje se proslavila na Xbox-u). Pored ovih Sony igara na prezentaciju su svratili i Jonathan Blow (nezavisni kreator legendarne igre Braid) sa svojom “open world logickom igrom” The Witness koja veoma podseća na modernizovani Myst, Ubisoft je prikazao novi demo igre Watch_Dogs, Square je obećao da će na E3-u najaviti novu Final Fantasy igru, a Capcom je prikazao veoma impresivni demo svog novog nextgen engine-a i igre koja trenutno nosi naziv Deep Down.

Dva najveća iznenađenja su bila ostavljena za kraj – jedan od šefova Blizzarad-a Chris Metzen je ponosno najavio da će Diablo 3 stići eksluzivno na PS3 i PS4 (zajedno sa novim kooperativnim modom igranja koji će omogućiti da četiri osobe sede ispred jednog televizora i igraju bez problema), a osnivač legendarnog studija Bungie koji se proslavio sa svojom Xbox Halo franšizom je najavio da će njihova najnovija multiplatform igra Destiny stići na PS3 i PS4 (sa sve eksluzivnim delovima igre koji neće moći da se igraju na Microsoftovim konzolama).

Sve u svemu prvi pogled na PlayStation 4 nam je pokazao dosta toga, ali nam je dosta toga i dalje nepoznato (cena, izgled konzole, tačan datum izlaska) zbog želje Sony-a da sačuva dosta informacija za ovogodišnji E3 sajam u kojem će i Microfot najzad prikazati svog pretendenta za pobednika sledeće generacije konzola. Jedno je već sigurno – industrija video igara će postati drastično promenjena do kraja ove godine, a PC igrači će morati duboko da razmisle da li im se više isplati da upgradeuju svoj kompjuter na nivo koji će moći da pušta ovakve igre ili da odvoje svoje pare za konzolu.

 

Komentari: