Uspešan test sonde za proboj leda

Inženjeri u Velikoj Britaniji uspešno su testirali uređaj koji bi mogao da omogući novi oblik istraživanja svetova u našem solarnom sistemu.

penetratorKoristeći poligon za testiranje vojne opreme, istraživači su “ispalili” sondu smeštenu u čelični nosač nalik topovskom zrnu u blok leda težine 10 tona. Led je imao zadatak da simulira površinu Jupiterovog meseca Evrope, a sonda ga je pogodila brzinom od 340 metara u sekundi. Nakon udara, blok se pretvorio u ledenu prašinu, ali je neverovatna činjenica da je sonda, zajedno sa kompletnom opremom koju nosi unutar sebe, ostala neoštećena. Sa težinom od 20 kilograma, ona je usporila tako brzo da je prošla kroz pritisak od 24.000 G (kao referenca dat je podataka da pilot vojnog lovca koji se izbacuje iz letelice može da oseti samo oko 12-14 G).

Tim koji radi na uređaju za ESA veruje da bi ove veoma jeftine sonde mogle da budu završene za tri godine. Pomoću njih, istraživanje unutrašnjosti Marsa ili ledenih nebeskih tela moglo bi da postane drastično pristupačnije u odnosu na uređaje koji moraju da poseduju kompleksan sistem prizemljenja, pri tome često i jednu od najproblematičnijih stavki svake misije.

Hvala BBC.com za originalnu vest.

Komentari: