Uspostavljen kontakt sa Fobos-Grunt letelicom

Nakon 15 dana bez napretka, Roscosmos kontrolori, uz pomoć kolega iz ESA, uspeli su da uspostave komunikaciju sa sistemima na njihovoj sondi izgubljenoj u orbiti.

Prema podacima agencije ESA, tačnije Evropskog svemirskog operativnog centra (Esoc), kontakt je uspostavljen u utorak u 21:25, kada je ESA antena u australijskom gradu Pertu uspela je dođe do letelice.

Ovom su prethodile modifikacije koje su proširile antenski zrak da bi uhvatila Fobos-Grunt u njenoj promenljivoj orbitalnoj putanji oko Zemlje.

Pored toga, smanjena je jačina transmisije da bi bila sličnija onoj koju bi sonda primala na značajno većoj udaljenosti, budući da je njena oprema kalibrirana i optimalizovana za takve signale.

ESA je poslala komandu za uključenje transmitera na letelici i uskoro su dobili povratni signal. Svi podaci odmah su prosleđeni Roscosmos centru u Rusiji.

Ostaje samo nada da inventivnost i trud EAS osoblja neće biti uzaludni, tojest da je kvar na letelici softverski i da može biti popravljen u orbiti.

Komentari: