Velika Britanija traži sopstveni svemirski program

Novi izveštaj pokazuje uspehe svemirske tehnologije i biznisa u ovoj državi, ali takođe traži promene u budućnosti.

uk bigThe Space Innovation and Growth Team je zajednički poduhvat vlade Velike Britanije i privatnog sektora koji istražuje i procenjuje rast svemirske industrije. Ova inicijativa aktivna je od 2010. godine pod imenom Space Innovation and Growth Strategy (IGS) i sada je proizvela značajan izveštaj. Prema IGS-u, Velika Britanija bi trebalo da izgradi jasno definisan i adekvatno finansiran nacionalni svemirski program. Ovo međutim ne podrazumeva veću aktivnost nacionalne svemirske agencije, već bolju saradnju države i privatnih kompanija. U Velikoj Britaniji, ovaj sektor industrije beleži rast od 7% na godišnjem nivou, uprkos nedavnoj recesiji. Da bi se to održalo, država mora da se značajnije uključi i podrži razvoj tehnologije koja je trenutno među najboljim u svetu.

U ovom trenutku, većina budžeta za civilni svemirski program ove zemlje ide u ESA programe, ali IGS navodi da bi za rast bilo potrebnije jače podržati kompanije poput Reaction Engines Ltd. koja radi na novom sistemu raketnog motora.

Izveštaj u celini čitajte ove, a vest pokazuje da sektor civilne svemirske industrije brzo prestaje da bude egzotična oblast i prerasta u sve značajniju granu izvora prihoda.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: