Veliki meteor pao u Rusiji

Eksplozija meteora iznad centralne Rusije je jutros povredila preko 500 ljudi!

Veliki meteor jutros je posetio područje Urala u centralnoj Rusiji, ušavši u atmosferu iznad grada Jekaterinburga. Putovao je neverovatnom brzinom do 200 km udaljenog grada Čeljabinska gde je eksplodirao i dezintegrisao se.  Ovaj nesvakidašnji događaj je bio propraćen ne samo velikom svetlošću i tragom koji je meteor ostavio, već i eksplozijom koja se mogla čuti preko velikog dela centralne Rusije.

Sudeći po izveštajima koji lagano stižu iz Rusije, preko 500 ljudi je za sada zatražilo medicinsku pomoć  u šest najpogođenijih gradova (najviše zbog lakih povreda koje je izazvao zvučni udar) a hiljade medicinskih radnika iz susednih predela su otputovali u pogođeno područje.

Čeljabinska regija je udaljena od Moskve 1500 kilometara i dom je stotina fabrika, nuklearne električne centrale, kao i centra Majak za odlaganje nuklearnog otpada. Pošto je meteor uspeo da se probije do niske atmosfere pre nego što je eksplodirao, njegovi delovi su itekako uspeli da padnu na Zemlju. Ruski zvaničnici za sada nisu objavili informaciju da li je pronađeno mesto pada delova meteora, niti koliko je on bio velik u trenutku kada je dotakao našu atmosferu.

Novost – Ruska Akademija Nauka je objavila vest da je asteroid težio oko 10 tona (ili otprilike kao osam automobila) pre nego što je ušao u našu atmosferu i krenuo da se raspada od toplote.

Pogledajte nekoliko snimaka pada ovog meteora:

 


^meteor je na 4:30, zvučni udar na 7:00. Eksplozija je bila oko 50 kilometara daleko

Komentari: