Veštački stvorena ljudska jetra

Naučnici u Japanu po prvi put su uspeli da stvore potpuno funkcionalnu jetru iz ljudskih matičnih ćelija.

School of medicineNe dugo nakon sličnog uspeha sa bubregom (doduše, druge životinjske vrste), čovečanstvo je uspešno stvorilo ljudski organ od matičnih ćelija dobijenih iz krvi i kože. Japanski tim iz grada Jokohame i institucije University Graduate School of Medicine iskoristili su postupke koji su rezultirali iPS (induced pluripotent stem cells) matičnim ćelijama, što znači da nisu dobijene iz embriona, već iz običnih ćelija.

Pomoću iPS-ova, tim je stvorio sve što je potrebno za začetak i rast jetre u fazi embrionalnog razvoja, imitirajući prirodan proces nastanka ovog organa. Nove ćelije su preuzele uloge i počele da formiraju trodimezionalnu strkturu koja je kasnije nastavila da raste i unutar eskperimentalnih miševa (gde su presađene) preuzimju predodređenu funkciju. Grupa ćelija je mnogo manja u odnosu na standardnu jetru, ali na funkcionalnom planu je identična.

Tim u Jokohami postigao je spektakularan uspeh u svom polju. Ipak, najviše nas raduje činjenica da se istraživanja sa matičnim ćelijama nastavljaju i daju rezultate, a da su pri tome potpuno zaobišla etičke probleme i medijski senzacionalizam prvobitnog dobijanja ovih ćelija iz nerođenih embriona.

Hvala Reuters.com na originalnoj vesti.

Komentari: