Video igre u 2011. godini

Kvalitet video igara koje su se pojavile tokom 2011. godine je premašio sva očekivanja.

2011. godina je bila veoma dobra za industriju video igara. Na radost mnogih igrača, neočekivano velika količina igara koje su se pojavile u prodaji su bile u veoma kvalitetne, i u ponekim trenutcima se činilo da je tržište prezasićeno igrama koja su od fanova i kritike dobijali samo reči hvale. Razlozi za ovakav rast u kvalitetu su mnogi, ali svakako najuticajni su povećanje vremenskog perioda u kome se igre prave, veći budžeti, kao i totalno upoznavanje developera sa hardverskim arhitekturama konzola i razvoj jednostavnih alata za proizvodnju igara (čemu svedoče zadnji delovi mnogih trilogija – Gears of War, Resistance, Uncharted i mnogi). Kućne konzole Playstation 3 i Xbox 360 su nastavile da se prodaju rastućim tempom, uspevajući da na tržište uvedu i dosta propratnih upravljačkih uređaja (Microsoftov motion senzor Kinect, i Sony-jev Move) koji će produžiti njihov život u prodaji još sigurno godinu-dve.

Velika novina koja je obeležila 2011. godinu je svakako početak prodaje nove generacije prenosnih konzola od Nintenda (Nintendo 3DS) i Sony-a (Playstation Vita). Iako je početak prodaje 3DS-a doživeo nezapažen uspeh, iznenadni (i totalno neočekivani) potez Nintenda u kojem je konzola dobila nezapamćeno veliko sniženje samo par meseci posle njene premijere je doprinelo velikom rasu prodaje. Iako upotreba 3D ekrana nije imala veliki uticaj na popularizaciju ove konzole, pojavljivanje tradicionalnih Nintendovih megahitova iz Mario franšize je osigurala da se 3DS od kraja marta pa do danas proda u 4 miliona primeraka. Sa druge strane, Sony je pre nekoliko dana u Japanu najzad pustio u prodaju PS Vitu, opremljenu apsolutno najjačim prenosnim hardverom današnjice i mogućnošću da prikaže igre koje su u rangu igara sa modernih kućnih konzola.

Za razliku od prošlih godina, raspored izlazaka visokobudžetnih igara i hitova je bio ravnomernije raspoređen preko cele godine. U prvom kvartalu 2011. se pojavilo nekoliko igara koje su orginalno bile planirane za kraj 2010. godine, i tih par meseci odlaganja su veoma povoljno uticale na njihov uspeh. DC Universe Online, Little Big Planet 2, Dead Space 2, Marvel vs. Capcom 3, Bulletstorm, Killzone 3, i Crysis 2 su svi imali veliki uspeh na tržištu.

Drugi kvartal godine su obeležile igre Mortal Kombat (fenomenalni povratak stare franšize), nastavak odlične logičke igre Portal 2 (opis), avanturističko remek delo L.A. Noire, i Poljski megahit RPG The Witcher 2: Assassins of Kings.

Treći kvartal je sa sobom doneo fenomenalni akcionu hack&slash igru Bastion koja je pokupila mnoge nagrade za najbolju download-only igru u 2011. godini, prequel jedne od najomiljenijih RPG franšiza Deus Ex: Human Revolution (opis), inovativnu Zombi FPS igru Dead Island, Driver: San Francisco, kao i finalne delove popularnih akcionih franšiza Resistance 3 i  Gears of War 3.

Kao i uvek, kraj godine je predstavljao udarni termin za  najpopularnije i nakočekivanije video igre.  Sezonu je započeo fenomenalni RPG Dark Souls od Japanskog developera FROM Software, a za njim su se lagano ređali ostali hitovi – Rage, Batman: Arkham City (opis), Battlefield 3, Uncharted 3: Drake’s Deception, Call of Duty: Modern Warfare 3, The Elder Scrolls V: Skyrim, Assassin’s Creed: Revelations, Rayman Origins, Saints Row: The Third i Legend of Zelda: Skyward Sword.

 

Online igranje je naravno opet doživelo rast, a MMORPG svet je ostao i dalje pod dominacijom giganta zvanog World of Warcraft. Preko 10 miliona ljudi je nastavilo da igra ovaj zanimljivi RPG, a najava nove ekspanzije Mists of Pandaria će svakako obezbediti njenu popularnost i tokom 2012. godine. Konkurenti WoW-a (ponajviše Aion i Rift) su imali uspehe, ali niko od njih nije uspeo da oko sebe napravi pomamu i entuzijazam igrača kao Bioware-ov Star Wars: The Old Republic koji je svoj rad započeo pre manje od 2 nedelje. Iako ćemo tek za pola godine-godinu saznazi koliki je SWTOR stvarno bio uspešan na tržištu, početni utisci miliona igrača su veoma pozitivni i ostavljaju mogućnost bioware-u da u budućnosti od nje naprave igru koju svaki fan Star Wars-a ili MMORPG žanra mora da odigra.

Pored rasta prodaje igara, sajmovi i konvencije koji su bili organizovani širom sveta su oborili sve rekorde posećenosti. Najpopularniji eventovi E3, Penny Arcade Expo, Gamescom, Tokyo Games Show, Quakecon i Blizzcon su ove godine dočekali stotine hiljada fanova, a dve novonastale konvencije su po prvi put dočekale fanove igara Call of Duty (COD XP 2001) i Minecraft (Minecon). Naravno, sve ovo su bile konferencije za široke narodne mase, a sami developeri su se i ove godine tradicionalno okupili na dve GDC konferencije (u San Francisku i Keln-u) i DICE-u.

Naravno, 2011. godina nije bila totalno savrena. Veliki hakerski napad na Sony-jeve gaming servere je ostavio korisnike PS3 konzola čak dva meseca bez online podrške (na svu sreću Japanski gigant je veoma velikodušno nadoknadio nastali duševni bol svih igrača poklanjajući im tonu besplatnih igara), a i neke veoma očekivane igre su se na tržištu pojavile u veoma lošem stanju. Predvodnik takvih igara je svakako bio Duke Nukem Forever koji je sa svojom prevaziđenom grafikom, gameplayom i totalno zaboravnom pričom slomio snove mnogih fanova koji su 15 godina čekali izlazak ove igre, a Dragon Age 2 je na najgori mogući način prikazao kako nedostatak vremena i totalna promena “vizije” franšize može dati loše rezultate.

Sve u svemu, 2011. je bila odlična godina za video igre, a ako je sudeći po najavama, 2012. Ima šansu da bide još bolja.  Skoro sve velike „triologije“ igara koje su započete dolaskom PS3 i Xbox 360 konzola su se završile, i mnogi developeri lagano počinju da rade na novim naslovima i lagano se pripremaju za dolazak „nextgen“ konzola.

Redakcija PhotonTide-a se nada da ste u 2011. godini bili zadovoljni našim prenosom vesti iz industrije video igara, a svakako se nadamo da ćemo u 2012. biti još bolji.

/strong

Komentari: