Voyager 1 napustio sunčevi sistem!

Nakon 35 godina od lansiranja Voyager 1 letelice, postali smo vrsta svesnih bića sposobnih da napuste svoj rodni zvezdani sistem!

Današnji dopis američke organizacije American Geophysical Union, u saranji sa NASA JLP (Jet Propulsion Laboratory) preneo je sjajnu vest. Prenosimo ključne tačke teksta:

“35 godina od lansiranja, čini se da je Voyager 1 otputovao izvan uticaja Sunca i da je napustio heliosferu, prema novom istraživanju objavljenom danas.

Heliosfera je region svemira u kom dominira Sunce i njegovi vetrovi energetskih čestica, za koji se veruje da je zatvoren, nalik balonu, i okružen interstelarnim gasom i prašinom koji se nalaze u Mlečnom putu.
25. avgusta 2012. godine Voyager 1 je izmerio dramatične promene u nivou radijacije, skoro 20 milijardi kilometara udaljen od Sunca. Anomalični kosmički zraci, koji su zarobljeni u spoljnoj heliosferi su gotovo nestali, padajući na manje od 1% prethodnih merenja. Istovremeno, galaktički kosmički zraci, koji potiču izvan našeg solarnog sistema porasli su na nivo neviđen do tada, skoro dvostruko veći nego bilo kada ranije.

Po tome se zaključuje da je Voyager 1 napustio glavni solarni region i normalnu heliosferu. Sve u šta ulazi letelica sada je novo, drugačije i uzbudljivo.”

Sa obzirom na podatke od prošle godine, izvesno je da je Voyager 1 napustio svoj dom.

Hvala Time magazinu na originalnoj vesti.

Komentari: