World of Warcraft: Cataclysm – Review

Ekspanzija za megapopularni WoW je tu, i već je igrate. Ako ne igrate – da li treba da počnete?

Ako igrate World of Warcraft, velike su šanse da ste već nabavili najnoviju ekspanziju, po imenu “Kataklizma”. Zapravo, ako igrate WoW, najverovatnije ste već 85 nivo i imate Worgena ili Goblina, pripadnika jedne od dve nove rase. Ma, kad bolje razmislim, ako igrate WoW, verovatno ste sada u njemu i baš vas briga za ovaj tekst. Ovaj tekst nije za vas. Vi već znate sve o ekspanziji, probali ste je, kupili je na dan lansiranja, igrali je danima bez prestanka, ostavili komentare na brojnim forumima žaleći se na neku besmislenu stvar čisto da ne bi priznali sami sebi da ste opsednuti Warcraftom. A, iskreno, ako igrate WoW – upravo to jeste. I to je ok, i drugi su.
Zato ne vredi trošiti previše reči za postojeće igrače. Poslednja ekspanzija je, surprise surprise, sjajna. Napraviti dobru ekspanziju je izazov, napraviti dobru ekspanziju po treći put je mega izazov a napraviti dobru ekspanziju, po treći put, za igru staru već 6 godina, i to tako da vam ona potpuno osveži tu igru i ponovo vas veže za nju kao prvog dana kada ste je igrali je, budimo objektivni, potpuno nemoguće. Kako je to onda Blizzard uspeo, nemam pojma. Jedino što mogu da kažem je: u pitanju je Blizzard.
Ako igrate WoW, sve to već znate. Međutim, šta ako ne igrate WoW? Verovatno se pitate u čemu je big deal. E pa, imam zanimljive vesti za vas – sada je najbolji trenutak da se uključite. WoW nikad nije bio ispoliraniji, bolji, sređeniji i lakši za početnike nego danas. Poslednja ekspanzija nije samo donela sadržaj za veterane, ona je potpuno promenila izvorni materijal i donela brojna poboljšanja i onima koji tek počinju. U promenama ćete uživati i ako imate samo originalni WoW. A to je upravo i bila namera. Ispeglani korisnički interfejs, redizajnirani “stari svet” (onaj deo igre nastao pre ekspanzija), tutorijali koji vam lagano objašnjavaju svaki aspekt igre, unapređeni skill sistem koji vam omogućava da se uživite u svoj lik dok ste još u početnim nivoima, sve to napravljeno je da uvuče nove igrače u ovaj zarazni svet. Ili da stare igrače navuče na još jedan krug levelovanja, iz početka.
Ako razmišljate da li da se upustite u Svet Warcrafta, pravo je vreme da probate free trial. Kada istekne, možete jednostavno da kupite igru i nastavite gde ste stali. MMO-ovi deluju zastrašujuće onima koji ih nisu probali i, uglavnom, to i jesu. To nije slučaj sa World of Warcraftom – u pitanju je najbolja, najzabavnija i najlakša MMO igra za učenje. I jedna od najboljih igara uopšte. Dugujete sebi da je bar probate – ako ništa drugo, da možete da kažete da ste igrali igru koja je redefinisala čitav žanr, promenila celu industriju i uvela ljude koji nisu igrali ništa posle Tetrisa u svet ozbiljnih igara. Sve to, a da nije izgubila na složenosti i mogućnostima za napredne igrače. To može jedino Blizzard.
Za nove igrače Cataclysm kao da od prve scene kaže: dobrodošli, osećajte se kao kod kuće. A za one koji već igraju WoW, ne treba ništa ni da kaže osim da vam otvori vrata. Vi ste već odavno navučeni.

Komentari: