Zabrana “robota ubica”

Javna akcija u Londonu zahtevala je zabranu robota koji imaju zadatak da uzimaju ljudske živote.

ubice roboti 1“Campaign To Stop Killer Robots” naziv je akcije koja ima zadatak da zaustavi razvoj i upotrebu oružja koje još uvek ne postoji – autonomnih robotizovanih platformi za ofanzivne vojne akcije. Učesnici ove kampanje navode da bi takvi uređaji prekršili moralnu i etičku granicu koja nikada ne bi smela da se pređe. Prema ovoj grupi, među kojima se nalazi i Jody Williams, aktivistkinja koja je 1997. godine dobila Nobelovu nagradu za mir zbog njenog rada na zabrani kopnenih protipešadijskih mina, ovaki “roboti ubice” bi gotovo sigurno doveli do drastične eskalacije civilnih žrtava.

Trenutno, sistemi poput Raptor dronova jestu robotizovani u potpunosti, ali i dalje zahtevaju ljudskog operatera i donosioca odluka. Ipak, mnoge kompanije rade na povećanju autonomnosti u njihovom funkcionisanju. Istovremeno, već danas postoje i nalaze se u upotrebi sasvim nezavisni sistemi – na primer Phalanx CIWS je automatizovan teški mitraljez koji ima zadata da služi kao poslednja linija odbrane plovila protiv dolazećih raketa. Razlika je u tome što su oni isključivo odbrambeni.

Bez obzira što ovakva inicijativa može delovati komično u sadašnjosti, veoma je korisno da javnost ima na umu i ove dileme, bez obzira što trenutno ne postoje, jer je potrebno je shvatiti da je samo vreme ono što nas deli od trenutka kada će se ovakvi roboti zaista i pojaviti u stvarnosti.

ubice roboti 2

Hvala Reuters.com na originalnoj vesti.

Komentari: