Zora svemirskog rudarstva

Kompanija “Planetary Resources” je objavila svoje planove o početku automatizovanog rudarstva na obliznjim asteroidima.

 

Para vrti gde burgija neće. Posle nekoliko decenija stagnacije i veoma izvesnih planova o smanjenju finansiranja ljudskog istraživanja svemira van niske orbite Zemlje, jedna Američka firma se odlučila na radikalni potez – istraživanje tehnologija i taktika za jeftino i isplativo rudarenje obližnjih asteroida. Potrepljeni velikim budžetom i podrškom mnogih bogataša iz Hollywood-a i Silikonske Doline (najpoznatiji ulagači su režiser James Cameron i osnivači Google-a Larry Page i Eric Schmidt), firma “Planetary Resources” je juče objavila način na koji će svetska industrija a i kompletna ljudska rasa umnogome povećati svoje znanje o svemiru i dobiti pristup mnogim retkim metalima koji su veoma traženi na Zemlji.

Pošto je svemir veoma negostoljubivo mesto koje zahteva velika ulaganja da bi se materijal uspešno transportovao njime, glavni cilj rudara će biti grupa metala koje nazivamo “platinski metali”. Ova veoma retka grupa metala (Rutenijum, Rodijum, Paladijum, Osmium, Iridium i Platina) se na Zemlji nalazi u veoma malim količinama i uglavnom se nalazi na mestima pada meteora. Svojevrsno gledno, mi smo već na zemlji rudarili materijal koji se nalazio u asteroidima, a pošto se cena jedne njihove unce (28,35) grama kreće u proseku od oko 1500 dolara, ovi materijali itekako mogu da budu isplatljivi za one koji su voljni da ih donesu iz svemira. Naravno, pored ovih metala, asteroidi u sebi kriju mnoštvo drugih materijala, minerala, i vode, koji možda ne bi bili isplativi da se odnesu do Zemlje ali bi mogli predstavljati odličan izvor resurasa za buduće ljudske misije u svemiru kao i izvor napajanja za raketne sisteme samog rudarskog procesa (vodonik koji je dobijen razbijanjem molekula vode).

Trenutni plan Planetary Resource-a i njihovog osnivača Peter Diamandis-a je podeljen u nekoliko faza sa krajnjim ciljem da za nekoliko decenija započnu prve isplative rudarske misije. Prva faza će podrazumevati slanje satelita iz serije Arkyd 100 u nisku orbitu Zemlje koji će sa svojim teleskopima i naučnom opremom moći istražiti oblast oko zemlje za najboljim kandidatima za rudarenje. Serija Akryd 200 će potom biti poslata u te zone da ih detaljnije ispita iz daljine, i na kraju serija Arkyd 300 će se direkno približiti potencijalnim kandidatima i svojim instrumentima ispitati njihove orbite, spin-ove, i sastav. Vredi napomenuti da Planetary Resource ne planira da satelite iz serije 300 pravi sa starim fokusom na pojedinačne satelite koji u sebi kriju svu skupu opremu, već na jata od 20-tak ili više mnogo manjih satelita koji će svojim udruženim snagama moći za mnogo manje para da odrade sličan, ako ne i bolji posao.

Sam način rudarenja i povratka materijala na Zemlju za sada nije objaljven, ali osnivači Planetary Resource-a se nadaju da će prvi teleskopski satelit iz serije  Arkyd 100 biti poslati u orbitu za maksimalno 2 godine, a da će prvi asteroidi kandidati biti ispitani detaljnije do kraja decenije. Sredstva za početni rad su već sakupljena, NASA je zainteresovana da od njih licencira naučne instrumente koji će koristiti jata Arkyd 300 sondi, a potencijalna zarada koja se meri milijardama dolara itekako predstavlja razlog zašto bi ovaj projekat mogao biti uspešan.

Ostaje da vidimo da li će Planetary Resources uspeti da približe svemir u doseg naše industrije, ali njihov osnivač  Peter Diamandis jasno kaže da će proces “biti težak, ali sa potencijalom da neverovatno osnaži kompletnu ljudsku rasu”.

 

Komentari: