Zvaničan kraj Phobos-Grunt misije

Poslednja Ruska misija ka Marsu je doživela neslavan kraj.

 

 

 

Ambiciozni ciljevi koja je multinacionalna Phobos-Grunt misija u sebi imala nažalost neće biti ostvareni. Lander i returner koji su trebali da vrate utorke zemljišta sa Fobosa, Kineski orbiter oko Marsa, kao i “Living Interplanetary Flight Experiment” koji je trebao ispitati uticaj svemirske radijacije na živo tkivo će izgleda ostati zarobljeni u orbiti iznad Zemlje. Posle kvara na sondi odma posle poletanja sa kosmodroma u Bajkonuru, sve oči Roskosmosa i Evropske Svemirske Agencije su se okrenule ka nebu, i nedeljama su pokušavali da stupe u kontakt sa sondom.

Evropska Svemirska Agencija je juče objavila vest da prestaju sa svojim pokušajima da kontaktiraju sondu, efektivno prograšavajući totalni neuspeh misije. NASA je takođe priskočila u pomoć, ali šanse da se letelica uspešno kontaktira su veoma bliske nuli. Naravno, Rusi neće odustajati od misije dok sva nada ne nestane, a to će se svakako desiti tokom februara kada će sonda ući u nekontrolisani pad i izgoreti u našoj atmosferi.

Američka misija “Mars Science Laboratory” koja sa sobom nosi novi rover Curiosity je nedavno lansirana uspešno, i sonda je bez problema započela svoj devetomesečni put ka crvenoj planeti.

 

Komentari: