Zvezda koja izbacuje vodu!

Naučnici su pronašli totalno neočekivanu svemirsku anomaliju – veoma mladu zvezdu koja is svojih polova izbacuje neverovatno velike količine VODE!

Infracrveni teleskop “Herschel Space Observatory” koji je deo vlasništva Evropske Svemirske Agencije je pronašao veoma čudan prirodni proces su sasvežđu Persej. U gasovitom zvezdanom sistemu koji kruži oko jedne veoma mlade zvezde (njena starost se procenjuje na svega 100,000 godina) su pronašli tragove velikih količina molekula vode. Prateći gde je ova voda najviše koncenrisana, došli su do neverovatnog otkrića – vodu je izbacivala sama zvezda! Zagrejani do temperature od 100,000 stepeni celzijusa, molekuli vode bivaju izbačeni brzinom od 200,000 kilometara na sat (80 puta brže od metka iz automatske puške) u hladni međuzvezdani prostor. Količina izbačene vode je takođe zapanjujuća – svake sekunde ova  zvezda izbaci sto miliona puta više vode nego što naša reka Amazon učini za isto vreme.  Ta voda se zaustavila tek u oblacima smirznutih kristala leda tek na udaljenosti od 5 hiljada AU-a (astronomska jedinica koja označava udaljenost Zemlje od Sunca).

Naučnici sa Holandskog univerziteta smatraju da se ovakva pojava može dogoditi samo u ekstremno ranim stadijumima razvoja zvezda, i da ovaj posmatrani proces neće još dugo izbacivati vodu u međuzvezdani prostor. Uz malo sreće, “Herschel Space Observatory” teleskop će uspeti da pronađe još pokoju zvezdu koja je u sličnom stanju, i da dokaže da ovaj sistem navodnjavanja predstavlja normalano stanje širenja vode kroz galaksiju.

Komentari: