Život bez disanja

Uskoro će milioni života biti spaseni u bolnicama zbog tečnosti koja može da nadoknadi nivo kiseonika u našoj krvi.

Omogućavanje redovnog disanja pacijenata u bolnicama je uvek predstavljalo najveći prioritet doktora koji se brinu o njima. U momentima kada oni prestanu da dišu zbog posledica povreda, bolesti ili tokom operacija, za nekoliko minuta nedostatak kiseonika u krvotoku donosi sijaset veoma kritičnih problema, od srčanog udara, oštećenja moždanog tkiva, sve do neizbežne smrti. Ali najnovije otkriće koje pomera granice mogućeg i sve bliže nas približava životu u svetu “naučne fantastike” omogućava doktorima da u krvotok preko infuzije ubace tečnost koja nadoknađuje nedostatak kiseonika i daje šansu pacijentu da preživi periode od 15 do 30 minuta dok njegova pluća ne funkcionišu! Ovo fantastično otriće je dugo bilo sveti gral medicinskog sveta, ali veliki problemi pri pravljenju molekula koji sadrže pravi odnost kiseonika i oblik koji će biti prihvaćen od strane našeg imunog sistema su najzad prevaziđeni.

Rešenje koje su posle dugogodišnjeg istraživanja našli Američki naučnici je bilo da molekule prirodnih lipida (masti koje nam daju energiju i koje su jedna od gradivnih elemenata ćelijskih membrana) uskladište zalihe kiseonika i ceo taj sistem obaviju mekim i promenjivim slojem zaštitnih molekula koji se lako razgrađuju. Ceo ovakav jedan molekul je velik samo par mikrometara, a finalno pakovanje tečnosti se može koristiti u svim mogućim uslovima, od operacionih sala, intenzivnih nega pa sve do bolničara i ostalih medicinskih radnika koji rade na terenu. Jednostavno ubodete ovu tečnost kao infuziju i pacijent u narednih desetak minuta nemora da diše. Naravno ako pluća ne rade, nemogućnost filtriranja ugljen dioksida iz krvotoka će dovesti do kritičnih komplikacija, ali dodatnih pola sata zaliha kisoenika defintivnu daju ogromnu šansu doktorima da vas dovedu u red i povrate rad pluća.

Ovaj pravi eliksir života se trenutno nalazi u stadijumu testiranja na ljudskim pacijentima,  ali očekuje se da će veoma brzo biti odobren za opštu upotrebu u medicinskim ustanovama širom sveta.

Komentari: